In Memoriam Jacques van Baal

Het oudste verslag van een bijeenkomst van de Historische Kring dat in ons archief aanwezig is dateert van 21 april 2004. Het betreft een bijeenkomst van – wat toen heette – de ‘grote groep’. In het verslag staat te lezen dat Henny Westerveld de bijeenkomst opende, en dat er een voorlopig bestuur werd gevormd. Tot voorzitter van dat bestuur werd benoemd Jacques van Baal.

Jacques ontpopte zich als een kundig en gedreven bestuurslid. Hij heeft ontzettend veel tijd en energie gestoken in zijn voorzitterschap.

Onvermoeibaar was hij in de weer om een onderkomen voor de Historische Kring te verwerven: eerst in een bijgebouw van de Hervormde Kerk, later in het Portiershuisje aan het Bleekerijplein. Die onderkomens moesten worden ingericht en van apparatuur worden voorzien. Dat alles kostte natuurlijk geld. Mede dankzij zijn vele relaties die hij had overgehouden van zijn werk in de textiel wist hij dat geld bij elkaar te sprokkelen.

Een van de hoogtepunten was de uitgave van het boek “Boekelosche Stoombleekerij 1888-1965: tovenaars met textiel”, geschreven door Bart Stuiver, met ondersteuning van Jacques.

Een andere belangrijke gebeurtenis waarin Jacques een hoofdrol vervulde was de aankoop door de Historische Kring van een stuk grond waar het Halifaxmonument tot stand is gebracht.

In het Historisch Centrum werd heel wat afgepraat over van alles en nog wat dat zich in het verleden in Boekelo, Usselo of Twekkelo had afgespeeld. Vaak in het Twents, een taal die hij wel niet beheerste, maar waar hij heel graag naar luisterde. Hij genoot enorm van die gesprekken!

In 2015 droeg Jacques het voorzitterschap over aan zijn opvolger, Roelant Lawerman.

Het overlijden van Henny Westerveld, en later dat van Fleur ter Kuile greep hem aan. Hij nam geleidelijk steeds meer afstand van de Historische Kring, al vervulde hij nog wel enkele jaren een functie in de kascontrolecommissie.

De laatste jaren viel het leven hem zwaar, het overlijden van zijn zoon vergde veel van zijn incasseringsvermogen.

Op 24 juni van dit jaar overleed Jacques, 80 jaar oud is hij geworden.

Het bestuur en de andere vrijwilligers gedenken Jacques met genegenheid en respect.

Roel Bruinsma

Secretaris Historische Kring